Το Toyota GR Yaris συναντά τους μύθους των ράλλυ

Το GR Yaris προήλθε από τα ράλλυ, με σκοπό ακριβώς αυτά. Για την ακρίβεια, τη σωτηρία μιας λατρεμένης κατηγορίας τετράτροχων, που μας έχει χαρίσει ανεξίτηλες αναμνήσεις: τα rally replicas. Μια συνομοταξία αυτοκινήτων βγαλμένη από τις ειδικές διαδρομές, που αίτιο για την αρχική τους δημιουργία ήταν η έκδοση homologation για τα αγωνιστικά. Μπορεί στη συνέχεια να βλέπαμε Mitsubishi Lancer Evo και Subaru Impreza STI ενώ οι εταιρίες δεν συμμετείχαν στο WRC, αλλά η πρωτόλεια ουσία πίσω από τις εκδόσεις παραγωγής ήταν η περαίωση των γραφειοκρατικών για τα αγωνιστικά.

Ο τετρακίνητος τούρμπο «νίντζα» από το Αΐτσι δεν χρειάζεται σε τέτοια θέματα, καθώς οι κανονισμοί έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια – και ιδίως πέρσι, με την είσοδο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ στην υβριδική εποχή. Ορθότατα, οι Ιάπωνες έκριναν πως χρειαζόταν ένα αυτοκίνητο δρόμου να αντανακλά τα πρωταθλήματα του Yaris WRC (κι από πέρσι του Rally1), διαφημίζοντας παράλληλα τα μηχανολογικά κάλλη της Toyota. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης GR-Four, οι 261/272 ίπποι του τρικύλινδρου 1.600άρη υπερτροφοδοτούμενου, το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και το εμπνευσμένο παρουσιαστικό δικαίωσαν μέχρι κεραίας τις προσδοκίες, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό best seller και οδηγώντας σε ακόμα ένα, με τη μορφή του ισχυρότερου GR Corolla.

Η έμπνευση, ωστόσο, ήταν μία: οι αγώνες και οι κατασκευαστές που «απέδρασαν» από εκεί, γεμίζοντας αδρεναλίνη και όνειρα την καθημερινότητα κάθε petrolhead. Το τηλεοπτικό Top Gear έφερε στο ίδιο μέρος τα ινδάλματα του GR Yaris, συνθέτοντας καρέ που είναι έτοιμα για αφίσες. Mitsubishi Lancer Evo VI TME και Group A, Audi Sport Quattro και S1, Ford Escort Cosworth και WRC, Lancia Delta Integrale και Group A, έβαλαν στη μέση το GR Yaris και αποτύπωσαν το μεγαλείο των rally replicas, έστω κι αν υπάρχουν τρανταχτές απουσίες. Οι Άγγλοι δεν βρήκαν Subaru Impreza WRC ή Gr. A να βάλουν δίπλα σε κάποιο STI, ούτε δίδυμο από Celica GT-Four -που αποτελεί κιόλας τον πρόγονο του GR Yaris. Μικρό το κακό, εφόσον από τη μία απολαμβάνουμε τέτοια αυτοκίνητα μαζί, αφετέρου βλέπουμε τον Chris Harris να «στραμπουλάει» το ιαπωνικό hot hatch στις στροφές.

Get it on Google Play Download on the App Store