Το VW ID.3 «ιδρώνει» το Golf GTI (+video)

Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και αυτό που αφορά περισσότερο τους ενθουσιώδεις οδηγούς, είναι η άμεση παροχή ισχύος. Δεν υπάρχει υστέρηση, δεν περιμένεις να σπουλάρει τουρμπίνα, δεν ρεγουλάρεις με τον συμπλέκτη (όπου διασώζεται χειροκίνητο κιβώτιο στα κανονικά αυτοκίνητα), ούτε αλλάζεις ταχύτητες. Πατάς γκάζι και φεύγεις. Διαδικασία που μπορεί να κάνει ντέρμπι ακόμα και την αναμέτρηση μεταξύ VW ID.3 και Golf GTI.

Δείτε ακόμα: Σε ποια χώρα το VW ID.3 έχει αφανίσει το Corolla;

Το ηλεκτρικό από το Βόλφσμπουργκ μόνο αργό δεν είναι, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 204 ίππους και 310 Nm ροπής από το απόλυτο μηδέν. Η επιτάχυνση είναι ακαριαία και εμφανίζει τα 100 χλμ./ώρα στον ψηφιακό πίνακα οργάνων από στάση, μετά από 7,3 δλ. Για την προστασία της μπαταρίας των 58 kWh η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα, όμως με τόσο πλούσια ροπή στο παραμικρό πάτημα του γκαζιού, το ID.3 δεν θα πρέπει να υποτιμάται στα φανάρια. Ακόμα κι αν αυτός που είναι δίπλα του, οδηγεί το νέο Golf GTI.

Την κίνησή του αναλαμβάνει ο 2λιτρος TSI των 245 ίππων και 370 Nm ροπής, μεταξύ 1.600 και 4.300 σ.α.λ., σε συνδυασμό με το 7άρι DSG διπλού συμπλέκτη (υπάρχει και 6άρι χειροκίνητο). Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 6,4 δλ. και η τελική του ταχύτητα επίσης περιορίζεται ηλεκτρονικά, αλλά στα 250 χλμ./ώρα. Κοινώς, σε κανονικές συνθήκες το ID.3 δεν έχει ελπίδα απέναντι στην 8η γενιά του γεννήτορα των hot hatches. Η κόντρα του Auto Arena όμως, δεν ενδιαφέρεται για νορμάλ αναμέτρηση. Αντίθετα, θέλει να υπογραμμίσει τo άμεσο γκάζι των ηλεκτρικών μοτέρ.

Διαβάστε επίσης: Νέο VW Golf GTI Clubsport με ψαγμένο μπλοκέ

Για αυτό και η διαμάχη μεταξύ των VW περιορίζεται στα 60 μέτρα. Όσο δηλαδή χρειάζεται το ID.3 για να μετουσιώσει σε νίκη το ξεκόλλημα της εκκίνησης. Προφανώς δεν τίθεται θέμα για 400άρι, ούτε καν για 100 μέτρα, όπου το GTI θα πανηγύριζε μια άνετη νίκη. Αμαρτία, όμως, να μην χαρεί λίγο το ηλεκτρικό του ξαδερφάκι.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=97&v=0WDzbrS608k&feature=emb_title

Get it on Google Play Download on the App Store