Καταιγισμός νέων ηλεκτρικών από Toyota και Lexus

Δεν πρόλαβε ο πρόεδρος της Toyota να ανακοινώσει το πρόγραμμα για παρουσίαση 30 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2030, ήρθαν 15 πρωτότυπα μαζεμένα από τον ιαπωνικό κολοσσό και τη Lexus!

Στη μεγαλύτερη ομαδική παρουσίαση πρωτοτύπων στην ιστορία της αυτοκίνησης, ο Akio Toyoda παρουσίασε την «αντιπροσωπεία του μέλλοντος». Μια ευρύτατη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από δυο κατασκευαστές, που επί της ουσίας περιλαμβάνουν εκπροσώπηση σε κάθε κατηγορία: SUV, compact crossover, pick up, σεντάν, κουπέ, sportscar, supercar. Ό,τι μπορεί να ζητήσει κάποιος σε EV, είναι εδώ. Πάμε να τα δούμε τμηματικά, αφενός επειδή δεν υπάρχει λεπτομερής πληροφόρηση για το κάθε ένα, αφετέρου και να υπήρχε θα θέλαμε… 5 κείμενα για να «σπάγαμε» 15 μοντέλα.

Η σειρά beyond Zero

Γνωρίζαμε πως το bZ4X είναι το πρώτο από ολόκληρη γκάμα EVs, Σήμερα η Toyota μας δίνει τα αδερφάκια του, που αριθμεί-προς το παρόν- 4 παρουσίες. Όπως βλέπουμε, από αριστερά προς τα δεξιά και με το bZ4X στη μέση, η γκάμα beyond Zero αποκτά ένα μεγάλο SUV με τρεις σειρές καθισμάτων, ένα σπορ crossover με προσέγγιση τετράθυρου κουπέ, ένα compact crossover με στόχο κατανάλωσης 125Wh/χλμ. και προσανατολισμό στην αγορά της Ευρώπης και, τέλος, ένα μεσαίο σεντάν/liftback, που βάζει στο κλείστρο το Tesla Model 3.

Όλα τους βασίζονται στην πλατφόρμα e-TNGA και κάποια διαθέτουν «καθρέπτες» στο μέλλον της Lexus, η οποία επίσης ετοιμάζει ολομέτωπη ηλεκτρική επίθεση. Κρίνοντας από το πρωτότυπο που δεσπόζει μεταξύ των άλλων, το πολυτελές brand της Toyota έχει πολύ φιλόδοξα πλάνα.

Το ηλεκτρικό αύριο της Lexus

Μια πρώτη γεύση πήραμε πρόσφατα, όταν κυκλοφόρησε η φημολογία πως ετοιμάζεται διάδοχος του LFA με 950 άλογα. Αυτό το μοντέλο βλέπουμε στο επίκεντρο, με τη Lexus να ανακοινώνει πάνω από 700 χλμ. αυτονομίας και 0-100 χλμ./ώρα στην περιοχή των 2 δλ.! Από εκεί και πέρα έχουμε τα προαναφερθέντα «κάτοπτρα», όπως διακρίνονται στα δεξιά του supercar. Το ένα αφορά ένα μεσαίο οικογενειακό, το έτερο ένα μεσαίο crossover / παραλλαγή του bZ4X και το τρίτο ένα μεγάλο SUV,  παρόμοιο με το αντίστοιχο της Toyota.

Τα τρία μοντέλα στα αριστερά είναι στην ουσία δύο, συν ένα roadster. Τα δυο που φέρνουν σε shooting brake είναι το ίδιο αυτοκίνητο, με τη μία έκδοση να είναι crossover και η άλλη σπορ. Περίπτωση που θυμίζει τις Porsche Taycan Cross και Sport Turismo.

H ποικιλία Toyota

Πέραν της σειράς bZ και των Lexus, βλέπουμε άλλα 8 μοντέλα με τα σήματα της Toyota. Αυτά εκφράζουν την ποικιλομορφία της εταιρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, και καταλαμβάνουν ένα ευρύτατο φάσμα segments. Από αριστερά προς τα δεξιά συναντάμε pick up στο μέγεθος του Tacoma, off roader α λα FJ Cruiser, crossover που παραπέμπει στο C-HR, crossover για την εμπορικότατη κατηγορία των C-SUV, διθέσιο sportscar που φημολογείται θα αποτελέσει το comeback του MR-2, μαζί με 3 επαγγελματικά οχήματα.

Όλα τα προαναφερθέντα μοντέλα αποτελούν μέρος της στρατηγικής των Ιαπώνων, που προβλέπει το λανσάρισμα 30 EVs μέχρι το 2030 και στόχο 3,5 εκατομμυρίων πωλήσεων ετησίως. Η Lexus μάλιστα προβλέπεται να έχει μετατραπεί σε κατασκευαστή αποκλειστικά ηλεκτρικών, μέχρι το 2035. Προς επίτευξη των εν λόγω στόχων, η Toyota θα επενδύσει 2 τρις γεν (15,6 δις ευρώ) στην παραγωγή μπαταριών μέχρι το 2030. Πρόβλεψη κατά 500 δις γεν (3,9 δις ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store