Ποιος κατασκευαστής έβγαλε το start-stop από στάνταρ;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πολλές τεχνολογίες για τη μείωση της κατανάλωσης του κινητήρα και των εκπομπών ρύπων. Μεταξύ αυτών, μία που εφαρμόζεται από όλους τους κατασκευαστές, είναι η λειτουργία αυτόματης παύσης και επανεκκίνησης του μοτέρ. To γνωστό και μη εξαιρετέο πια, start-stop. 

Παρόλα αυτά, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας αφαίρεσε το εν λόγω σύστημα από το βασικό εξοπλισμό πολλών μοντέλων του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το χρεώνει 41 ευρώ! Η General Motors έβαλε το start-stop στα έξτρα των Chevrolet Tahoe, Chevrolet Suburban, Chevrolet Silverado 1500, GMC Yukon, GMC Sierra και Cadillac EscaladeΣε αυτοκίνητα, δηλαδή, που εφοδιάζονται με μεγάλους V8 και 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν αφορά κάποια δυσλειτουργία ή εξυπηρετεί ως προληπτικό μέτρο για την ακεραιότητα της μίζας. Η GM εξαναγκάστηκε σε περικοπές στη γραμμή παραγωγής, λόγω της έλλειψης μικροτσίπ που μαστίζει ολόκληρη τον κλάδο.

Πολλές εταιρίες έχουν εξωθηθεί σε παύση παραγωγής, καθώς δεν έχουν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή ηλεκτρονικών. Προκειμένου να μη βρεθεί στην ίδια θέση, η General Motors αποφάσισε να εξοικονομήσει μικροτσίπ από τα συστήματα start-stop, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά άλλων λειτουργιών του αυτοκινήτου. Όποιος θέλει το  αυτόματο «σβήσε-άναψε» σε κάποιο από τα ανωτέρω μοντέλα, μπορεί να το παραγγείλει έναντι 50 δολαρίων. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένει πολύ για την παραλαβή του νέου του αυτοκινήτου, καθώς ο καταμερισμός της γραμμής παραγωγής σημαίνει πως οι παραγγελίες με start-stop θα αρχίσουν να δρομολογούνται όποτε ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Get it on Google Play Download on the App Store