Πόσο κοστίζει το κοπάνημα σε λακκούβα; (+video)

Τα νέα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με ολοένα μεγαλύτερες ζάντες και ελαστικά χαμηλότερου προφίλ. Συνδυασμός που ευνοεί το μάτι, αλλά μπορεί να «χαντακώσει» την τσέπη σε μια στιγμή. Σε μια συνάντηση με λακκούβα, ας πούμε.

Το «αγαπημένο» συνήθειο των ελληνικών δρόμων, που έχει στείλει ουκ ολίγα αυτοκίνητα στα βουλκανιζατέρ και τους ιδιοκτήτες τους να παλεύουν σε έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας, μήπως λάβουν αποζημίωση. Συνήθως –για την ακρίβεια, σχεδόν ποτέ- δεν βγαίνει άκρη με το passing game ευθυνών μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων, εταιριών οδοποιΐας κλπ, οπότε ο λογαριασμός επιβαρύνει τον παθόντα, o οποίος, σε πλήρη αντιστοιχία με την τεχνοτροπία των τροχών, παίρνει την ανιούσα. Πού μπορεί να φτάσει;

Δείτε ακόμα: Έπεσε σε λακκούβα και πήρε τον άξονα στο χέρι

Όπως αποδεικνύει ο Jason Fenske, του γνωστού μας Engineering Explained, σχεδόν στις 3.000 δολάρια! Ο Fenske αγόρασε πρόσφατα ένα Tesla Model 3, στην κορυφαία του έκδοση με ζάντες 20 ιντσών και ελαστικά 235/35. Δεν συζητάμε καν την κατάληξη που θα είχαν σε περίπτωση συναπαντήματος με ελληνική λακκούβα. Απ’ ό,τι φάνηκε, όμως, και οι αμερικανικές μια χαρά δουλειά κάνουν.

Παρά το φαινομενικά μικρό της μέγεθος, η διάσταση των τροχών και το προφίλ-«φλούδα» μεγιστοποίησε τον απολογισμό, ο οποίος ανέφερε 2 κλαταρισμένα ελαστικά και ισάριθμες σπασμένες ζάντες. Το συνολικό κόστος έφτασε τις 2.668 δολάρια (340 το κάθε λάστιχο, 710 έκαστη ζάντα, 280 η ευθυγράμμιση και 380 τα εργατικά), ή στα δικά μας μέτρα και σταθμά, 2.403 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: To νέο Ford Focus με ραντάρ για λακκούβες (+video)

Προφανώς οι τιμές ποικίλουν από μοντέλο και μάρκα ελαστικού, μέχρι το αυτοκίνητο και τις ζάντες. Οι εργασίες έγιναν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Tesla, με όλα τα εξαρτήματα να αντικαθίστανται βάσει των εργοστασιακών προδιαγραφών. Όμως η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όταν SUV, όπως το Hyundai Tucson Hybrid, εξοπλίζονται με τροχούς 235/45/19 και μεσαία σεντάν, όπως το Peugeot 508, με 235/40/19 καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως η προσοχή θα πρέπει να είναι τεταμένη προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστα «ραντεβού» με τις δημιουργίες των εδώ εργολάβων.

Get it on Google Play Download on the App Store