Τι προσφέρει ο βιολογικός καθαρισμός;

To πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα του εσωτερικού του αυτοκινήτου δε χρειάζεται κάτι παραπάνω από την συγκεκριμένη έρευνα, για να πιστοποιηθεί και να κάνει κάποιον να τρέξει να αγοράσει καθαριστικά. Βέβαια η καλύτερη λύση είναι να γίνει βιολογικός καθαρισμός από ειδικούς. Τον έχουμε ακουστά, ξέρουμε πως κοστίζει πολύ παραπάνω από το τυπικό πλύσιμο, όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν αφήνουμε το πόδι στον συμπλέκτη (+video)

Καταρχάς, την εις βάθος απαλλαγή των επενδύσεων από πάσης φύσεως κόκκους σκόνης. Πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού καθίσματα, προσκέφαλα, εταζέρα, οροφή, δάπεδο χώρου αποσκευών, ταμπλό και γενικότερα οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκεται εντός αυτοκινήτου καθαρίζεται από την σκόνη, με την χρήση ειδικής σκούπας. Εξαιρέσεις αποτελούν η οροφή και οι επενδύσεις στις πόρτες, καθώς η αναρροφητική δύναμη της καθαριστικής συσκευής μπορεί να τις ξεκολλήσει,  οπότε χρησιμοποιούνται μαλακά σφουγγάρια και προσεκτικό τρίψιμο.

Δείτε ακόμα: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Στη συνέχεια αναλαμβάνει το ειδικό πλυστικό μηχάνημα, το οποίο αποτελεί και την βάση της όλης διαδικασίας – μαζί με το ανάλογο βιοδιασπώμενο απολυμαντικό. Κάθε σπιθαμή του εσωτερικού ψεκάζεται με τον κατάλληλο τρόπο από το πλυστικό, απολυμαίνοντας την καμπίνα των επιβατών από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς και τους κινδύνους για την υγεία που αυτοί κρύβουν. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα μέρη που ακουμπάμε με τα χέρια μας (τιμόνι, λεβιές, χερούλια θυρών, χειριστήρια ηχοσυστήματος), καθότι μπορεί κάποια σημεία να μη «γεμίζουν το μάτι» (χειρολαβές, για παράδειγμα), όμως συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων.

Δείτε ακόμα: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας και το καλοκαίρι;

Εδώ κρύβεται και η μεγαλύτερη «παγίδα» που μπορεί να πέσει κάποιος, αναφορικά με τον βιολογικό καθαρισμό. Το κατάλληλο καθαριστικό (ή απολυμαντικό, όπως αναφέραμε ορθότερα) δεν είναι δύσκολο να το βρεις. Αυτό που είναι δύσκολο –και ιδιαίτερα επιβλαβές για το εσωτερικό, αν γίνει λάθος- είναι ο ψεκασμός του στις επενδύσεις. Το πλυστικό μηχάνημα το κάνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να εναποθέτει ομοιόμορφα την ουσία στα καθίσματα, δίχως να προκαλεί στάμπες, λεκέδες και μουλιάσματα. Σε περίπτωση που γίνει με το χέρι, το πιθανότερο είναι να μουσκέψουμε τις επενδύσεις και να προκαλέσουμε το ακριβώς αντίθετο από το ζητούμενο: ήτοι τον σχηματισμό μούχλας.

Δείτε ακόμα: Σωστό ή λάθος το φρενάρισμα με τον κινητήρα;

Οπότε είναι θεμελιωδώς σημαντικό ο καθαρισμός να πραγματοποιείται από ειδικούς. Οι αεραγωγοί, οι οθόνες αφής και γενικότερα τα δυσπρόσιτα σημεία καθαρίζονται με κατάλληλα επεξεργασμένα πινέλα και πανάκια.

Το ίδιο ισχύει και για το δερμάτινο σαλόνι, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί βιολογικά καθότι χρησιμοποιείται εξειδικευμένο σφουγγάρι. Σε αυτοκίνητα που συνδυάζουν υλικά (ημιδερμάτινα καθίσματα, αλκαντάρα κ.λπ.) η διαδικασία παραμετροποιείται: όπου υπάρχει δέρμα μπαίνει σφουγγάρι, όπου ύφασμα προσεκτικά μηχάνημα.

Διαβάστε επίσης: Με τι δεν θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου; (+video)

Όπως καταλαβαίνουμε από τα βήματα και ιδιαίτερα την προσοχή με την οποία πρέπει να εκτελεστούν, ο βιολογικός καθαρισμός αργεί. Συνήθως κυμαίνεται στις 2 ώρες, αλλά δεν αποκλείεται να απαιτήσει και 4 ώρες αναλόγως μεγέθους αυτοκινήτου, της ταπετσαρίας και της βρωμιάς. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες (εβδομαδιαίο πλύσιμο, δηλαδή), βιολογικός καθαρισμός καλό είναι να γίνεται κάθε 6 μήνες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσουμε την καμπίνα να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, περιμένοντας μετά να καθαρίσει -κυριολεκτικά- το πλυστικό του βιολογικού.

Δείτε ακόμα: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Get it on Google Play Download on the App Store